Vytisknout tuto stránku

Cyklokros aneb satisfakce, trénink, nová cesta?

Napsal(a)  Zveřejněno: 02. 01. 2016

Po dlouhé letní pauze (zapříčiněnou zraněním) přišla souhrou okolností nová výzva v podobě cyklokrosu.

Cyklokros je mnohdy hobby cyklisty opomíjená disciplína, ale je to škoda! Zpočátku jsem cyklokros považovala spíše jen za prostředek tréningu a rozvoj techniky, ale postupně se z toho vyvinulo potěšení ze závodu, zajímavé tratě, radost z rychlosti, prostě CX je cool:) za každého počasí.

Listopad a prosinec vyplnilo několik cyklokrosových akcí.

Účastnila jsem se cyklokrosů zařazených do série závodů UAC v Nižboru a v pražských Kbelích.

Oba shodně s umístěním na druhém místě, na rozjezd tak vládla spokojenost!

Nižbor zaujal tratí, která částečně využila bikrosové dráhy a pumpování v hrbech tak prověřilo nejen nohy, ale hlavně koordinaci.

Kbely se zase nezapomenutelně zapsaly svou polohou v městském parku a hlavně zařazením brodu...v mínusových teplotách je to skvělý tah k otužení těla!:)

Další sérií, která prochází celou cyklokrosovou sezonou je Český pohár Masters. Jedna z podmínek pro účast je pro letošek mít v občance rok narození 1986 nebo starší, a to poprvé splňuji. Zkušeností se to tedy na tomto poháru jen hemží, ale oplývá taky pohodu a dobrou atmosférou, protože to dělají lidé s chutí, pro které kolo zpravidla znamená život.

Ze dvanácti závodů jsem odjela třetinu a výsledkem bylo vždy druhé místo, protože hold Pavlína Maráčková umí ďábelské tempo.

Smršť druhých míst však narušili dva samostatné závody.

Prvním z nich byl CX na Hostivařské přehradě v Praze. Originální trať s dloooouhou písečnou pasáží připomínala světovou klasiku v belgickém Koksijde. Trať tak byla trochu zkouškou rovnováhy a trpělivosti, protože pořadatel ne a ne odzvonit poslední kolo. Závod na 40 min+1 kolo byl nejdelším v této sezoně, ale stálo to za to! Protože 1. místo prostě zahřeje i v dešti, který ihned po dojetí do cíle začal zkrápět trať.

Druhou ochutnávkou byl Silvestrovský cyklokros v Terezíně. Nezvykle tuhý mráz, v poslední den roku 2015, sliboval rychlý závod bez bláta. Zajímavá trať přímo v terezínské pevnosti mrazila již atmosférou. Další ledová sprchla přišla těsně před očekávaným startem,ve chvíli, kdy se pořadatelé rozhodli rozdělit startovní pole pro velký počet závodníků. Start kategorie žen a mužů nad 40 let tak posunuli o necelou hodinu a odsoudili nás tak o mrznutí v dresech...ani silná vrstva hřejivky nepomohla od tuhých končetin...Ale se startovním výstřelem se na vše zapomnělo a už to jelo! Zatáčky, přeskoky klád, výjezdy, sjezdy a smyky. Přes všechny nástrahy jsem uhájila o pár vteřin první místo a zakončení roku 2015 tak mělo hezkou tečku v cyklistickém deníčku!

Děkuji tak za celoroční podporu teamu HSK, Mírovi Mestekovi za ukázku tajů CX a v roce 2016 snad zase na trati!

Přečteno: 2201 krát

Nejnovější od Petra Krtičková